torstai 17. heinäkuuta 2014

Applen ja IBM:n liitto: HealthKit-data Watsonin pyöritettäväksi?

Tuore uutinen Applen ja IBM:n liitosta on merkittävä. Ensinnäkin se tuo Applen vahvemmin B2B-markkinoille ja IBM hyötyy Applen raikkaasta brändistä sekä mobiilipuolen dominoivasta asemasta, erityisesti tablettien alueella.

Uutisoinnissa on mainittu Applen hakevan IBM:stä erityisesti analytiikka- ja big data -osaamista. Hetkinen, mitä löytyy rivien välistä? Tai oikeastaan ei sinne välikköihin tarvitse edes katsoa. Applen tuleva HealthKit-terveysdatan hubi on erittäin kiinnostava kohde big data -analyysin näkökulmasta. Miljoonien käyttäjien terveys- ja hyvinvointidataa analysoitavana, osalta ehkä jopa potilas- ja geenitietoja saatavana. Tutkimuksen näkökulmasta hyvin houkutteleva skenaario, yksilön yksityisyydensuojan kannalta ei ehkä niinkään. Applella saattaa olla kiikarissa anonymisoidun datan jalostaminen tutkimusten käyttöön, joka voisi taata tasaisia rahavirtoja. Vaikka Apple ja IBM tuskin haluavat lähtökohtaisesti rikkoa käyttäjien yksityisyyttä, niin suosittelisin käyttäjien olevan tarkkoina siitä, mitä oikeuksia omien tietojensa käyttöön kannattaa antaa. Tieto voi valua esimerkiksi kolmansille osapuolille, vahingossa tai jopa tarkoituksella.

Mielenkiinnolla odotan, mitä tämä yhteistyö tuo mukanaan. Selvää on, että erityisesti terveyden alueella IBM:n keinoälystä voi olla paljon apua, erityisesti jos sille voidaan tarjota paljon laadukasta ja monimuotoista dataa. Se voi avata ymmärrystämme eri taudeista ja kehittää uusia hoitomuotoja. Edistysaskeleet eivät kuitenkaan saa tapahtua yksilöiden kustannuksella.

-Ville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti